top of page
Writer's pictureToni Hyytinen

Uusi katsaus ketogeenisestä ruokavaliosta urheilijoilla. Mitä se kertoo?

Uus katsaus ketogeenisestä ruokavaliosta urheilijoilla ja liikkujilla.



Eipä oikeastaan mitään uutta tällä saralla.



Vaikka ketoilu tehostaa rasvojen hapetusta liikunnan aikana submaksimaalisella teholla, on hyöty hyvin kyseenalainen tosielämän suoritustehoilla.



Kun hiilihydraatteja rajoitetaan, heikkenee niiden käyttö energiantuotannossa, joka sitten taas voi häiritä kovemmalla intensiteetillä tehtyjä suorituksia.



Monesti ajatellaan, että ultramatkojen urheilijat, jotka kilpailevat tyypillisesti alle 70% VO2max teholla voisi hyötyä ketogeenisen ruokavalion seurauksena parantuneesta rasvojen hapetuksesta. Tästä kuitenkin puuttuu näyttöö ja käytännön kannalta mietittynä harjoitusvolyymit on jo sen verran kovat, että ultraurheilijat todennäköisemmin hyötyy enemmän runsaasta hiilihydraattien saannista.



Ketogeenisella ruokavaliolla saavutettu kontrollirymään verrattuna suurempi painonpudotus, rasvamassan pudotus ja säilytetty enemmän rasvatonta massaa. Painonputoaminen johtuu usein glykogeenivarastojen tyhjeneminen myötä menetetystä nesteestä ja rasva/rasvattoman massan erot voivat selittyä suuremmalla proteiinin saannilla ja kylläisyyden lisääntymisellä, joka aiheuttaa eroja energiansaannissa. Eli näillä perusteilla kannattaa laihtumiseen tähtäävän edelleen keskittyä hiilareiden sijasta energiansaantiin.



Naisten kohdalla näyttöä on vähemmän ja sukupuolierot, kuten munasarjahormonit, aineenvaihdunta ja mitokondrioiden toiminta saattavat mitätöidä ketogeenisen ruokavalion toivotut hyödyt.



Yhteenvetona ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa näiden tutkimusten mukaan joko neutraalisti tai haitallisesti. Voimaharjoittelupuolella haittaa näyttäs olevan vähemmän, mutta hyvä huomioida, että tutkimukset kesti korkeintaan 12 viikkoo. Hiilihydraattien rajoittaminen yleisesti heikentää harjoittelun laatua ja mielekkyyttä sekä hidastaa palautumista. Vähäinen hiilihydraattien saanti voi myös heikentää luuterveyttä ja vastustuskykyä.



Eli en edelleenkään lähtökohtaisesti suosittelis ketogeenistä ruokavalioo etenkään urheilijoille.


0 comments

Comments


bottom of page